Месечни архиви: октомври 2011

ИТ саксиите или как засадихме райграс в клавиатурите на колежките

Миналия месец се включих в играта на JobTiger за интересни истории случили се на работното място. Преди няколко дни бяха обявени финалистите и победителя, като моята история не беше сред тях, но за мен е важен олимпийския принцип на участието 🙂 След като вече гласуването приключи реших да споделя историята ми, защото според мен е забавна и може да е стимул на някой да врътне същия номер и на своите колеги.

Преди 5 години започнахме работа в една софтуерна фирма с четирима колеги от университета. Във варненският офис освен нас имаше 2 колежки, които работеха от няколко години там. Тъй като все още бяхме трети курс и това беше нашата първа работа по специалността нямахме стабилен опит и самочувствие да решаваме всеки един проблем възникнал пред нас. Точно тогава на помощ идваха колежките, които с радост ни помагаха, показваха ни точния проблем и съответното му решение. Бяха доста интересни първите ни един, два месеца във фирмата, защото двама човека, помагаха в работата на четирима, а в същото време трябваше да придвижват и техните си задачи. С две думи без тях, надали щяхме да се справим в началото. В края на нашия втори месец на работа, колежките които бяха и добри приятелки извън офиса заминаха на едноседмична екскурзия в Италия. Това беше истинско предизвикателство за нас четиримата младоци. А сега кой ще помага? Определено щяха да ни липсват през тази седмица.

Има още

DevReach 2011 Day2 – кратък обзор

След първия изключително вълнуващ ден на DevReach имах една свободна вечер за да се видя с приятели в София и да изпием по една бира, но в същото време и да поспя за да съм свеж за втората порция от интересна информация на конференцията.

Сутринта започна с нова порция от столичния градски транспорт, но се справих повече от добре и в 9:05 бях пред кино Арена Младост. Сутринта беше доста послънчева от предишната и Витоша изглеждаше страхотно.

След известно шлаене около масите със закуски и кафе, стана 9:30 и вече бяхме заели местата си в зала 13 за втория Keynotе. Tim Huckaby, човек с изключително много опит и един от първите Microsoft сертифицирани специалисти, ни разказа част от своята история и как технологиите са се развили пред очите му и как той е успял да развие своите идеи. Както подобава за Keynote и този беше забавен и ободряващ, след който бяхме готови за по-сериозните теми.

Има още

Най-старите .com домейни в света

Днес докато търсех whois сървъри, попаднах на един много интересен списък. Това са стоте най-стари .com домейни в света. Интересни коментари на които попаднах бяха за това, че Intel са на 13 позиция и да внимават със фаталния си номер. Другия беше по-впечатляващ. Някой е забелязал, че Microsoft.com не е в списъка, което говори за това, че хората от Редмънт никога не са успявали да прозрат бъдещето и да бъдат силно иновативни. Ето го и списъка:

Има още

DevReach 2011 Day1 – кратък обзор

След кратки инструкции от моите домакини Николай и Станислав как да стигна до Бизнес Парк София, и след смяната на 2 автобуса се озовах в кино Арена Младост съвсем на време за регистрацията. Още от пръв поглед си пролича, че организацията ще е на ниво.

За регистрация бяха предназначени поне 6 гишета, като пред всяко от тях имаше табела с първата буква от първото има на гостите и ориентирането ставаше мигновенно. Връчиха ни по един бадж с името, програмата за двата дни и наградите, които щяха да се теглят в края на конференцията, както и по една платнена торбичка с подаръци от спонсорите. Тениска на DevReach, eco-friendly химикал от хартия, бележник за записки, един брой на списание .NET с подарък 3D очила в него, както и малко рекламни материали. На разположение на посетителите бяха няколко маси с закуска, плодове, както и кафе и минерална вода.

Има още

За пътуванията, София и DevReach2011 с няколко думи

Както вече се похвалих, спечелих безплатен пропуск за тазгодишната конференция за програмисти DevReach. Общо взето бях запознат с това какво представлява и реших, че си заслужава да измина 1000 км „по пътищата вечни на България“ за да видя едни от най-влиятелните хора в света на програмирането с технологии на Майкрософт. По-подробно за впечатленията си от двата дни ще разкажа в следващите два поста, а сега ще отбележа някой неща, които ми направиха впечатление през тези 2 конферентни и един пътуващ ден.

Има още

Спечелих пропуск за DevReach 2011

Много хора определят Христо Стоичков за глупав, не особено интелигентен и други подобни. Моето мнение не се отличава особено от общото, но за едно негово изкарване винаги ще го споменавам. „Който играй пичели, който не играй не пичели“. Доста често съм се улавял да си го повтарям в случаи, когато съм се колебал дали да се включа в някаква игра. И напоследък все по-често разбирам колко прав е бил господин Безпощадна левачка.

Бях писал преди няколко седмици за една игра на JobTiger, в която се включих и благодарение, че бях сред първите 10 получих една бутилка червено вино, а и все още имам шанс за голямата награда на месеца видеокамера SONY.

Има още