Месечни архиви: януари 2012

Облачните услуги на Microsoft – Windows Azure

Лятото на 2009 когато завършвах магистратурата си, трябваше да си избера тема за магистърска теза. Искаше ми се да е нещо ново, за което ще има смисъл да се отдели време за четене, хем да се сглоби тезата, хем да се научи нещо ново. Спрях се на Windows Azure, защото тъкмо започна да се чува думата облачни услуги. Все още нямаше много материали по въпроса и не беше ясно на хората какво точно е това животно „облака“. И така за около месец и нещо събрах доста информация, която структурирах по изискванията за магистърска теза.

Явно се работата ми се хареса, защото оцениха тезата ми с отличен. От тогава до сега 2 години и малко всичката информация, която събрах и подредих си стои кротко забутана на лаптопа ми. Скоро обаче се сетих, че може да е интересно на хора, които тепърва чуват за тази технология да се запознаят с основите и реших да направя една серия от постове в блога, с цялата информация от магистърската ми теза. Дано да е полезна на някой. Днес ще пусна въведението, а тези дни ще организирам и другите постове. Като цяло е доста обем от информация(около 60 страници), така че има какво да се прочете.

Искам да отбележа, че това е информация от 2009 година, като някои неща със сигурност са претърпели промени, но за запознаване с основите и идеята на услугата мисля, че би била полезна. Приятно чете 🙂

Има още

Малко повече сняг и във Варна

Нещо, което наистина много ми липсва от търновските зими са огромните преспи сняг. Последните 2 дни из цяла България зимата показа на какво е способна, но във Варна се чуствахме като в амазонската джунгла – дъжд,  дъжд и пак дъжд. Днес обаче около обед нещата се обърнаха в сняг и до вечерта беше натрупало смешните за западната част на страната около 10 см сняг.

Въпреки притесненията, които винаги се чуват в такива моменти, градския транспорт поне към мен беше благосклонен, топъл и го чаках около 5 мин. Страшно много обичам да се разхождам навън докато вали сняг и дори имах идея да слезна 2-3 спирки преди моята, за да походя малко в снега. Само 10 минути по-късно се благодарих, че не го направих. Ако има нещо, което много хора мразят във Варна, това е силния вятър. А за човек с моето телосложение и чутовните 68 килограма, вятъра доста често ме „напътства“ на къде да ходя 🙂 Доста показателно за вятъра е това, че на колите пред нашия блок няма и 1 см натрупан сняг, просто всичко се отвява на секундата.

Вече повече от 5-6 часа вали и духа като за световно, и тъй като е обявен код „червено“ с Пепе си сипахме по една чаша червено вино и си седим на топло. Да видим обаче дали утре ще има шанс да се стигне до работа.

Ето и малко снимки от снежна Варна 🙂

Време беше да вляза в семейството на умните телефони

В последните няколко години, мобилните приложения и съответно смартфоните набраха страхотна скорост. По една или друга причина останах малко далеч от тези неща за известно време, но беше ясно, че рано или късно ще се сдобия с подобно устройство. Най-важната функция на всички телефони е една и съща, а именно провеждането на разговори. Реално погледнато и старият ми телефон се справяше с тази задача, но за нас, хората от ИТ сферата е много важно да сме в крак с времето и тенденциите, които вълнуват потребителите, нашите бъдещи клиенти.

Има още

Когато актьорската игра движи филма. Бил Мъри и Скарлет Йохансон.

Тъй като блога ми е кръстен Kukov.net, а в нашето семейство има още един Куков (брат ми), то съвсем нормално е той също да има епизодични включвания, особено като се има предвид, че също е бъдещ компютърен специалист(даже бих каза настоящ).

Преди няколко дни около празниците гледах филмът „Love Actually“. В него има малка част, в която актьорите говорят на испански, и понеже гледам филмите без субтитри, не разбрах какво говорят. Но разбрах какво казват.

След края на филма се замислих, как така разбрах всичко, без да разбирам нищо. Може би от

изгледаните стотици филми, вече имам някакви навици, да разбирам какво става в определен момент? Истината е, че в този филм има нещо, което сякаш остава на заден план в новите филми, а именно – актьорската игра.


Снимката е от книгата ‘100-те най-добри филма в света“

Има още