Месечни архиви: октомври 2012

Windows 8 – новото лице на нашето PC

Само преди няколко дни, Microsoft представи официално най-новата версия на операционната си система Windows 8. Заедно с нея, беше представен и първия таблет на компанията Surface. Събитието се проведе в Ню Йорк пред около 1000 представители на водещите медии.

Аз ползвам Consumer Preview-то на Windows 8 от около 1 месец и за сега съм много приятно изненадан. Въпреки че си личи, че е проектиран основно за тъч устройства, работата с мишка и клавиатура също е приятна и лесна. До момента не съм имал нито едно забиване и зацикляне, но това го очаквах с оглед на стабилността, която успяха да постигнат със 7-цата.

Новия Метро изглед на старт екрана с всички вече добре познати живи икони(live tiles) е наистина много приятен. Идеята да се добавят приложения, които се инсталират от Windows Market-a буквално с един клик на мишката е стъпка в правилната посока. Няма ги досадните от преди време Wizard-и с познатото „Цъкаш Next,next,next и си готов“. Ако някое приложение не ви хареса се деинсталира отново само с един клик.

Все пак от Microsoft са се застраховали, като са оставили възможност за работа и с добре познатия Windows Explorer. Като при него най-голямата разлика е липсата на старт бутона долу в ляво, който е заменен от новия Start Screen.

Другата хубава новина е цената. До края на януари 2013 всеки, който има Windows XP, Vista или Windows 7 ще може да си изтегли новата операционна система за 30 евро. Ако сте закупили някоя от по старите версии на Windows между 2 юни и 31 януари 2013, ще може да минете към Windows 8 само за 15 евро.

Все още не виждам, как точно трябва да процедират хората като мен, които са взели нов компютър без операционна система и са инсталирали направо Consumer Preview-то и искат да си закупят официално копие. Но ще разгледам по-подробно и ще споделя с вас в някой от следващите постове.

Calm.com или как да разпуснем в работно време

Броя на хората, които работят по 8 часа пред компютър постоянно расте. При хората от моята професия часовете обикновено са доста повече. При такова голямо натоварване, добрата почивката е от изключително значение.

Има много изписано по темата, как да поддържаме тонуса си висок през целия ден с различни гимнастики, кратки разходки и какво ли още не. Днес попаднах на нещо друго, също доста приятно.

Calm.com представлява сайт, в който може да „излезете“ сред природата в работно време. Може да си изберете една от шесте месности, я която да поспрете за кратка почивка(2 или 10 минути). Може да изберете дали да чувате и релаксираща музичка, както и сладки приказки от някакъв пич с доста благ гласец.

Вярно пак сте пред компютъра, но пък ако си затворите очите и послушате 2-3 минутки си е наистина приятно. Само трябва да внимавате да не заспите, защото според мен това е страничния ефект на сайта 🙂

Впечатление ми направиха и гледките, които са доста близки до български пейзаж в хубавия смисъл на думата. Абе … just relax 🙂

DevReach 2012 – ден втори

И така след първия интересен ден на конференцията и едно хубаво наспиване вечерта, беше ред и за сесиите от втория ден. Сутрешното пътуване до кино Арена в Бизнес парк София се оказа сравнително приятно. Нямаше невероятни софийски задръствания и гъчкане в метрото или автобуса.

Сутрешното кафе беше от 8:30 до 9 часа, но аз го пропуснах и пристигнах точно за началото на първата сесия. Реших да видя какво ще покаже Chris Sells за Windows8 и HTML. Напоследък се замислям да се пробвам с някое приложение за Windows8 и във всяка една лекция по темата успявам да чуя по нещо интересно.

Още от първата сесия на втория ден имах чуството, че времетраенето беше повече от сесиите през първия ден. Оказа се, че не е така, но може би и умората си казва думата в тази насока. Определено на Chris му беше трудно да посъбуди залата и да въвлече присъстващите активно да участват в сесията. Но все пак в 9 часа сутринта, много от програмистите все още спят.

Втората сесия, която реших да гледам беше посветена на „новото лице“ на ASP.NET с Razor и Jquery. Сесията беше водена от Ido Flatow. Не бях чувал нищо за него до сега, но се оказа че Ido e MVP и Microsoft Certified Trainer. Това че води курсове, както и той сам спомена си личеше много силно. Мисълта му вървеше гладко и си личеше, че е много запознат с нещата за които говори. Определено Ido Flatow е лектора, който най-много ми хареса като представяне на това издание на DevReach и ще следя неговия блог и twitter с интерес.

Самата сесия в началото беше доста Basic и почти се бях отчаял, че няма да чуя нищо ново. Втората част обаче беше доста по-интересна и определено си заслужаваше да се гледа. Със сигурност ако имам достъп до видеата, ще я изгледам отново.

Има още

DevReach 2012 – ден първи

Както писах в предната публикация, ще се опитам в отделни постове да разкажа накратно за двата дни на конференцията и какво видях аз.

И тази година събитието се проведе в кино Арена в Бизнес парк София. Според мен мястото е доста подходящо за такъв тип събития. Регистрацията беше сутринта от 8 до 9:30. Организацията по регистрирането на гостите е перфектна и всичко става за минута две. Както винаги при регистрацията всеки посетител получава чанта с рекламни материали. На самата чанта имаше много интересен етикет.

Явно организаторите са помислили как могат да направят събитието „зелено“ и за изработката на чантите са използвали рециклирани билбордове от минали издания. Доста добра идея, която заслужава похвала.

Така докато огледам и щандовете на основните спонсори, дойде време събитието да бъде открито. С тази задача се заеха Мартин Кулов и Stephen Forte. Двамата споделиха някои интересни статистически факта за конференцията и без много излишни приказки пожелаха на всички два ползотворни дни.

Има още

DevReach 2012 – какво се случи тази година

Не съм писал вече повече от месец, но през това време изобщо не беше скучно. Успяхме да отидем с приятели до съседна Румъния(за което се надявам скоро да намеря време да драсна няколко реда), оженихме първите щастливци от варненската ми група приятели, а за капак преди няколко дни бях на тазгодишния DevReach, за който ще разкажа сега накратко. Мисля да напиша и 2 отделни статии за всеки един от двата дни с повече подробности за самите сесии, на които бях.

Тази година най-голямата конференция в централна и источна Европа за Microsoft технологии се състоя на 4 и 5 октомври. Перфектна възможност да съчетая конференцията, с това да отпразнувам 27-мия ми рожден ден с приятели в София.

Както и миналата година, така и сега организацията на цялото събитие беше на световно ниво. Регистрацията на над 750 участника премина без опашки и проблеми. В 9 часа вече закусвахме и пиехме кафе с варненската група Митака и Мартин от SourceRealms. Тази година организаторите бяха осигурили на всеки участник ваучер за обяд и за двата дни на конференцията на стойност 10 лева, който можеше да се ползва в всички заведения за хранене в Кино Арена в Бизнес парк София, където се провеждаше събитието.

Със сигурност много приятно за всички беше и beer networking-a в края на двата дни. Бирата беше от Загорка, и въпреки че рядко си купувам такава, не пропуснах възможност да изпия по една бира в хубава компания.

В торбичките с благинки отново имаше тениска на събитието, която тази година е доста по-яка от миналогодишната(снимка ще сложа в следващата публикация). Това което най-много ме зарадва е абонамента за 1 месец за http://www.pluralsight.com от който със сигурност ще се възползвам съвсем скоро.

Друго което направи много приятно впечатление е, че в една от залите имаше голяма бяха дъска и едно момиче, което рисуваше различни елементи от сесии които се провеждат в тази зала. Това май не съм го виждал на друго място като идея и определено се прие доста добре от публиката. За двата дни девойката изрисува може би 7-8 табла, с големина колкото стандартна ученическа дъска.

Това е колкото да ви запаля любопитството за следващите по-подробни публикации за двата дни на конференцията.