Месечни архиви: януари 2013

Първо видео от тазгодишния TEDxBG 2013

В предния пост ви разказах за тазгодишния TEDxBG 2013, в който за мое щастие успях дори да взема косвено участие. В следващите дни с нетърпение ще очакваме да се появят и видеа от презентациите от конференцията. Изключително съм щастлив, че първото видео, което организаторите пуснаха е и моя фаворих от тази година.

Това е лекцията на Влади Шунтуров за следващата пробивна иновация в сградната индустрия. Той говори за енергийната ефективност на сградите и как тя би могла да бъде чувствително подобрена. Доста близка тема, до тази на наближаващия след няколко дни референдум, който ще се проведе в България.

TEDxBG 2013 – вдъхновяване за цяла година

Незнам колко от вас знаят за TED конференциите, но аз определено мога да се причисля към големите им фенове. Случвало се е не един път с часове да си пускам презентация след презентация. Ако случайно сте пропуснали и не сте запознати с течението TED ви съветвам горещо да разгледате сайта им, на който има доста презентации преведени на български.

От 2010 година в България се провежда и локално TEDxBG събитие, благодарение на четирима страшно енергични човека – Алек, Яна, Ники и Теди. Факта че билетите за събитието се изкупуват буквално за часове, говори достатъчно добре за интереса и качеството.

В последните 2 години все се каня да си взема билет и винаги по някаква причина не успявам. Тази година също си бях казал, че ще направя всичко възможно за да не го пропусна. Е нямах идея, че ще стана част от организацията.

Когато преди около 2 месеца Гери(за нея и нашето приятелство през годините мога да напиша отделен пост) ми писа с въпрос дали искам да ме свърже с организаторите на TEDxBG за да организираме пряко излъчване на събитието във Варна, ми отне точно 5 секунди да се съглася 🙂

Има още

За много години и честит имен ден на адашите

За много години милиони читатели на блога. Живи и здрави да сте всички и 2013 да е поне 2 пъти по-добра от 2012 година. Искам да поздравя и едни 300 000 българи, които днес празнуват Ивановден. Днес попаднах на едно много хубаво стихотворение по повода и реших да го споделя с вас тук, а и да го запазя от изгубване, защото както ще видите си е наистина култово.

Слагай масата, Иване
весело при теб ще стане,
че след тия дълги пости
ще ти дойдат много гости
веселяци, все отбрани,
сипвай руйно вино в кани,
разни хубави мезета
и луканки, и кюфтета,
върла, греяна ракия,
ако има и туршия!
На препили се сервира
по една бутилка бира,
а за дамите с проблеми,
знай – уиски и бадеми!
Не забравяй и за кака,
тя е фенка на коняка,
ако тъщата се мръщи,
изпрати я бързо вкъщи!
Хайде, време е да бягам,
имен ден и аз да стягам!Наздраве!

А за да повдигна още повече настроението на всички, ще ви поздравя и с една песен. Обикновено най-слушаната песен на Ивановден е вечния хит на Богдана Карадочева – Иване Иване. За мен беше така допреди 2-3 години, когато за първи път се светнах за една също толкова култова песен изпълнена не от кой да е, а от титана на хард поп-фолка Сашка Васева!