DevReach 2011 Day2 – кратък обзор

След първия изключително вълнуващ ден на DevReach имах една свободна вечер за да се видя с приятели в София и да изпием по една бира, но в същото време и да поспя за да съм свеж за втората порция от интересна информация на конференцията.

Сутринта започна с нова порция от столичния градски транспорт, но се справих повече от добре и в 9:05 бях пред кино Арена Младост. Сутринта беше доста послънчева от предишната и Витоша изглеждаше страхотно.

След известно шлаене около масите със закуски и кафе, стана 9:30 и вече бяхме заели местата си в зала 13 за втория Keynotе. Tim Huckaby, човек с изключително много опит и един от първите Microsoft сертифицирани специалисти, ни разказа част от своята история и как технологиите са се развили пред очите му и как той е успял да развие своите идеи. Както подобава за Keynote и този беше забавен и ободряващ, след който бяхме готови за по-сериозните теми.

След кратка пауза дойде време и за първия избор на сесия за деня. При условие, че една от тях беше на Scott Hanselman, и като се има предвид представянето му на двете от предходния ден, за мен просто нямаше съмнение къде ще бъда в следващия час и малко. Темата беше ASP.NET and Mobile което напълно съвпада с моите интереси. Като минус може да се отбележи, че залата беше от малките, а интереса беше повече от голям, та за това се наложи да има седнали хора дори и на земята, което пък накара Scott да разкаже една доста интересна лична история.

Тъй като жена му е от Зимбабве, когато отишъл в Африка да се запознае с родителите и попаднал в неудобна ситуация. Традицията там била гостите да седнат на столовете и дивана в стаята, а за другите хора в стаята за които няма място да се настанят на земята. Тъй като обаче имало доста възрастни хора, той решил да предостъпи мястото си и седнал на земята. Оказало се обаче, че ако госта и домакините са седнали на земята, то главата на госта винаги трябва да е по-високо от главите на домакините. Та доста неудобно станало, като започнали различни баби да се навеждат за да могат да са по ниско от Scott.

Лекцията му оправда очакванията и коментарите от случайни хора, които чух бяха само положителни.

По програма следваше едночасова почивка за обяд и раздумка с различни интересни хора. Запознах се с 2 момчета едното от Швеция, а другото от Полша дошли специално за конференцията. Това само по себе си говори, колко добра репутация има DevReach в цяла Европа.

След почивката реших да посетя една сесия с повече дискусионен характер. Тя беше водена от хората от DotNetRocks и доколкото разбрах скоро ще бъде излъчена в сайта. Сесията беше на тема Starting Your Own Software Business, като участие взеха Lino Tadros, Tim Huckaby и Stephen Forte. Получи се интересна дискусия, в която не се казаха толкова технически или нечувани неща, но пък едно надъхване от наистина успели хора никога не е излишно.

Следващ в личната ми програма беше Steve Smith с Improving ASP.NET MVC Application Performance. Показа начини и инструменти за тестване и анализиране на пробреми в приложенията, както и начини за оптимизиране на работата им. Полезна сесия, която ако се съди по въпросите след края й беше интересна на присъстващите.

В 16:00 по програма започваше последната сесия на Scott Hanselman на тема Information Overload. Много наболял мой проблем, особено в последно време, когато свободното ми време е съвсем ограничено, а интересната и нова информация е все повече и повече. Scott ни сподели лични техники за спестяване на време. Доста сериозно внимание обърна на добавянето на правила в мейл клиента си, с което успява да разделя пощата си по приоритети. Един от ценните съвети беше „Ако получавате по 100 писма на ден, не се притеснявайте че ще изпуснете нещо важно. Ако е наистина важно, информацията все ще намери начин да достигне до вас“. Като най-важно нещо в лекцията си представи ограничените възможности в човешкия живот. Ако за 1 минута можем да напишем 100 думи, това значи че до края на живота ни можем да напишем определен брой думи. И да искаме повече не можем. За това трябва да пестим писането ни. Примера който даде беше при въпрос на някой негов читател на блога, вместо да му отговаря с дълъг email, по-добия вариант е да напише един блог пост, за да може след време, ако някой му зададе подобен въпрос, да не се налага да пише пак отговор, а просто да му прати линк към поста. Това ни го демонстрира и на живо в края на сесията, когато на част от въпросите на публиката отговори със стари публикации от блога си. Наистина много интересен човек се оказа този Scott.

Последната сесия която посетих беше Windows Phone 7 Application – from start to market. Тя се води от Jesse Liberty, който както споменах в предния си пост е много добър специалист, но не е най-добрия презентатор. Също и умората от двата дни си каза думата и тази лекция мина през ушите ми като бърз влак през гара Павликени. Но след нея закриването беше в същата зала и реших да си заема хубаво място от рано.

Закриването беше в 19:00 часа с теглене на наградите, сред които имаше HTC Flyer, два нетбука, няколко Microsoft мишки, книги, абонаменти за няколко списания и други. За съжаление този път късмета ми не сработи и се разминах с наградите, но като се има предвид, че пропуска ми беше спечелен от играта на JobTiger, нямах право да се сърдя.

За хората с VIP пропуски следваше after party със лекторите наконференцията, за което чакам да се видя с Митака, зада разкаже как е минало, но по първите отзиви които чух е било доста яко.

Като обобщение за първото ми посещение на DevReach мога да кажа, че съм много приятно впечатлен от организацията насъбитието, от лекторите и от всичко като цяло. Едно мога да кажа със сигурност, догодина пак съм там!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *