DevReach 2012 – ден първи

Както писах в предната публикация, ще се опитам в отделни постове да разкажа накратно за двата дни на конференцията и какво видях аз.

И тази година събитието се проведе в кино Арена в Бизнес парк София. Според мен мястото е доста подходящо за такъв тип събития. Регистрацията беше сутринта от 8 до 9:30. Организацията по регистрирането на гостите е перфектна и всичко става за минута две. Както винаги при регистрацията всеки посетител получава чанта с рекламни материали. На самата чанта имаше много интересен етикет.

Явно организаторите са помислили как могат да направят събитието „зелено“ и за изработката на чантите са използвали рециклирани билбордове от минали издания. Доста добра идея, която заслужава похвала.

Така докато огледам и щандовете на основните спонсори, дойде време събитието да бъде открито. С тази задача се заеха Мартин Кулов и Stephen Forte. Двамата споделиха някои интересни статистически факта за конференцията и без много излишни приказки пожелаха на всички два ползотворни дни.

Друга интересна идея е и приложението, което подбира tweet-ове на посетители с хаштага на събитието и ги показва на видео стените в паузите между отделните сесии. Тъй като първия ден на конференцията беше точно на рождения ми ден, нямаше как да не се изфукам, чрез tweet който да излезе на стената. Най-якото обаче се получи няколко минути по-късно, когато някой от друга зала, беше видял моя tweet и ми честити рождения ден 🙂

Като цяло и миналата година и тази, двата потока в който най-често ходя са Web и Mobile. Миналата година web сесиите имаха превес пред тези за mobile. Тази година обаче равносметката е точно обратната. Посетих 8 сесии за mobile, 3 за web и една за Agile. Имаше и интересни сесии, които пропуснах защото съвпадаха във времето, но ще се надявам да се добера до записите от тях.

Първата сесия, която посетих беше ASP.NET and Visual Studio vNext. Robert Boedigheimer демонстрира полезни благинки в новото Visual Studio 2012. Отскоро съм с него и ми беше много интересно да науча някои нововъведения синтезирани в няколко минути. Успях да си отбележа най-интересните и със сигурност бих изгледал сесията отново, за да видя дали не съм пропуснал нещо полезно.

Следваше сесия бе на Lino Tadros за Windows Phone 8, но се оказа че поради някаква причина никой нямаше право да говори за новата мобилна операционна система и темата на сесията беше сменена на разработка на приложения за Windows 8. Явно от Microsoft са решили да оставят всички по-интересни неща за официалното представяне на операционните си системи в края на октомври.

Следваха сесии на теми Responsive web design, Using HTML5 to build offline applications и An Agile Talk to Agile. В последната Stephen Forte направи една мини игра с публиката, като измисли сценарий за разработката на проект и плюсовете и минусите при избора на начини за реализирането му. Като цяло следя блога на Stephen и мога да кажа, че говори доста увлекателно и винаги е интересно да го слушаш на живо.

В края на деня се включих в традиционното издание на .NET Rocks Live. Темат на дискусията беше за бъдещето на мобилното програмиране. Лошото беше, че всички които участваха се отплеснаха на тема PhoneGap и това какво може и какво неможе да се направи с него. Само в края казаха по 2 думи за новата играчка на Microsoft – TypeScript. Като цяло дискусията по скоро беше за настоящето на мобилното програмиране, което в крайна сметка също беше интересно да се чуе.

След края на всички сесии, организаторите бяха подготвили безплатна бира за присъстващите, които бяха останали на раздумка(казано на чист български език – networking).

Първия ден беше доста обещаващ и с интерес очаквах, какво ще чуем на следващия. За впечатленията ми от него ще напиша в следващата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *