DevReach 2012 – ден втори

И така след първия интересен ден на конференцията и едно хубаво наспиване вечерта, беше ред и за сесиите от втория ден. Сутрешното пътуване до кино Арена в Бизнес парк София се оказа сравнително приятно. Нямаше невероятни софийски задръствания и гъчкане в метрото или автобуса.

Сутрешното кафе беше от 8:30 до 9 часа, но аз го пропуснах и пристигнах точно за началото на първата сесия. Реших да видя какво ще покаже Chris Sells за Windows8 и HTML. Напоследък се замислям да се пробвам с някое приложение за Windows8 и във всяка една лекция по темата успявам да чуя по нещо интересно.

Още от първата сесия на втория ден имах чуството, че времетраенето беше повече от сесиите през първия ден. Оказа се, че не е така, но може би и умората си казва думата в тази насока. Определено на Chris му беше трудно да посъбуди залата и да въвлече присъстващите активно да участват в сесията. Но все пак в 9 часа сутринта, много от програмистите все още спят.

Втората сесия, която реших да гледам беше посветена на „новото лице“ на ASP.NET с Razor и Jquery. Сесията беше водена от Ido Flatow. Не бях чувал нищо за него до сега, но се оказа че Ido e MVP и Microsoft Certified Trainer. Това че води курсове, както и той сам спомена си личеше много силно. Мисълта му вървеше гладко и си личеше, че е много запознат с нещата за които говори. Определено Ido Flatow е лектора, който най-много ми хареса като представяне на това издание на DevReach и ще следя неговия блог и twitter с интерес.

Самата сесия в началото беше доста Basic и почти се бях отчаял, че няма да чуя нищо ново. Втората част обаче беше доста по-интересна и определено си заслужаваше да се гледа. Със сигурност ако имам достъп до видеата, ще я изгледам отново.

Третата сесия се очертаваше много интересна за мен – „Native iOS programming for .NET developers“. Тъй като не прочетох краткото резюме за сесията очаквах, че ще демонстрират варианти за програмиране на native iOS приложения с .NET. Оказа се че всъщност сесията си е чисто и просто въведение в ObjectiveC за .NET програмисти. Jon Flanders разказа за това как той е започнал освен с .NET да се занимава и с ObjectiveC и какво му е струвало като усилия. Според него за един .NET програмист не е толкова трудно да свикне сравнително лесно с различията. Тази идея също я имам в TO DO листа си, но да видим дали някога ще стигна до нея 🙂

Последва пауза за обяд, за която си имахме по един ваучер за 10 лева от заведенията на долния етаж в киното. Определено започнах да харесвам все повече пикантните крилца в KFC.

През втората част на втория ден определено станах доста разсеян, може би и сесията след обедната почивка „Cross Platform Mobile Development using C#“ в която се говореше за monoTouch и monoDevelop не успя да ме спечели. Като цяло не успях да запомня нищо интересно от нея.

Предпоследния избор в моята програма беше „Crash course in Win8 – part 2“ водена от Jesse Liberty. Миналата година бях останал с впечатление, че Jesse разбира много, но не му се отдава да говори пред хора. Тази година определено съжалих, че съм пропуснал първата му сесия. Много интересен един час, в който показа доста неща. Пак говореше малко приспивно, но темата му беше интересна и успях да се запаля да слушам.

За последната сесия бях избрал Lino Tadros, който обикновено е доста забавен и приятен за слушане. Темата му беше за Portable Libraries, но пак заради умората или нещо друго не успях да се запаля да слушам, макар че после чух мнения, че сесията като цяло е била доста силна. Реших да обиколя като за последно по другите зали и в края се спрях във втората сесия на .NET Rocks Live.

По традиция в края на втория ден беше закриването на конференцията и тегленето на един куп награди. Въпреки големия брой награди и тази година, както и миналата не можах да спечеля нищо 🙂

Накрая отново имаше безплатна бира и networking(сладки ИТ приказки). Бързах да се прибирам обаче, защото партито за РД-то ми на софийска територия предстоеше, а се бяхме събрали много хубава и голяма търновска компания.

Като обобщение мога да кажа, че съм доволен от това което видях на DevReach 2012. Запознах се с някои доста интересни хора и прекарахме два приятни дни. Със сигурност бях планувал посещение и на следващото издание при всички положения. И тогава дойде приятната изненада 🙂

Още май месец, когато си купих билета изкоментирах в страницата на DevReach във Facebook, че събитието ще е точно на рождения ми ден. Още тогава организаторите споменаха, че за рождениците ще има изненади. Но нищо повече като информация. 3-4 дни след като се върнах от София обаче, получих мейл от организаторите, че не са ме забравили и като подарък от тях получавам VIP PASS за DevReach 2013 (party). Така че догодина ще се видим със сигурност 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *