DevReach 2011 Day1 – кратък обзор

След кратки инструкции от моите домакини Николай и Станислав как да стигна до Бизнес Парк София, и след смяната на 2 автобуса се озовах в кино Арена Младост съвсем на време за регистрацията. Още от пръв поглед си пролича, че организацията ще е на ниво.

За регистрация бяха предназначени поне 6 гишета, като пред всяко от тях имаше табела с първата буква от първото има на гостите и ориентирането ставаше мигновенно. Връчиха ни по един бадж с името, програмата за двата дни и наградите, които щяха да се теглят в края на конференцията, както и по една платнена торбичка с подаръци от спонсорите. Тениска на DevReach, eco-friendly химикал от хартия, бележник за записки, един брой на списание .NET с подарък 3D очила в него, както и малко рекламни материали. На разположение на посетителите бяха няколко маси с закуска, плодове, както и кафе и минерална вода.


Организаторите се бяха погрижили посетителите да са доста активни в комуникацията, чрез няколко игри сред които за най-интересен tweet на деня, който в края на втория ден щеше да спечели Kindle, както и игра с награда за един късметлия от хората, които бяха пуснали листче с оценката си за лектор и сесия на която са присъствали.

С Митака от VarnaLab, като едни от малкото .NET програмисти в стройната ни организация, се бяхме разбрали да се чуем и да се движим заедно по темите, които съвпадат в избора ни. Конференцията се проведе в 5 паралелни зали, като избора не беше никак малък. Хубавото беше, че нещата бяха разделени на потоци за определени теми и ако някой беше дошъл да гледа нещо определено, не му се налагаше да прави тежък избор, коя сесия да пропусне.

И така в 9:30 по програма конференцията беше открита от Stephen Forte от Telerik и Мартин Кулов, който е и главен виновник вече шеста поредна година това събитие да го има. Тазгодишната кратка равносметка е лектори от 10 държави от 3 континента, посетители от 22 държави основно от Европа и куп интересни теми. След кратки встъпителни думи, на сцената се появи и най-голямата звезда след лекторите Scott Hanselman.

Scott говори за ASP.NET MVC 3 и 4, MvcScaffolding, Entity Framework Code First (Magic Unicorn Edition), Mobile Development, HTML5, NuGet, jQuery, следващата версия на Visual Studio и още куп интересни неща. Като главната му идея бе, че трябва да изграждаме нашите приложения все едно си играем с LEGO. Вземаме малко от това, малко от онова съединяваме ги и става нещо наистина интересно и добро. Но това което най-много ме впечатли беше умението му да води подобни презентации. Годините опит по сцените на най-големите конференции по цял свят определено си проличаха още от появяването му на сцената.

След изключително забавния KeyNote на Scott, на сцената се появи Jesse Liberty, който ни представи новостите в последната версия на Windows Phone с кодовото име Mango. Като Senior Developer-Community Evangelist on the Windows Phone Team, без съмнение Jesse имаше какво да покаже, но според мен имаше лошия късмет да е точно след Scott Hanselman, като ясно си пролича, че той е много повече програмист, отколкото лектор. Малко мудно се ориентираше в демотата си, но за сметка на това показа интересни неща.

Тези първи две сесии се водеха в една зала, като по същото време нямаше паралелни на тях. От 12 до 13 часа беше отредено време за обяд, като след него започваха петте потока и въпроса кое да гледам и кое не излизаше на дневен ред.

След като се подсилихме с храна и напитки беше време за следобедните сесии, като избрах да посетя Building Windows 8 applications with the Metro look водена от Lino Tadros. Видяхме новия Metro Style Application и как да създаваме приложения за него. Не случайно Microsoft са спечелили награда за дизайн за този нов изглед на приложенията си. Всичко изглежда изключително красиво и интересно за разучаване. Определено ще се разгледа в по-сериозни детайли в близко бъдеще.

Следващата сесия в личната ми програма беше втората за деня на Scott Hanselman на изключително интересната тема Making Your Blog Suck Less. Scott блогва от 8-9 години и със сигурност има какво да сподели по въпроса. Бързо разочарова цялата зала, като каза че с блог не може да се стане богат, но пък това не пречи списването му да ти доставя удоволствие. От доста хорски разговори дочух, как всички обръщат внимание на умението му да представя сериозни и важни неща, по един доста забавен и ненатоварващ начин.

Тъй като напоследък все повече почвам да се зарибявам по новите мобилни джаджи, въпреки че все още не съм се сдобил нито със смартфон нито с таблет, бях решил да посещавам презентации в тази област, за да добия още по-голяма яснота около тях, а и да се зарибя още повече 🙂 За това следващата сесия беше HTML5 for Tablets & Mobile Devices. Todd Anglin ни показа трикове за разпознаване на устройството на което работи дадено приложение, както и куп други благинки относно мобилните устройства.

Последната сесия за деня, която посетих беше Performance Tuning ASP.NET – Stories from the Trenches водена от Steve Smith и Richard Campbell. Двамата разказаха за проблемни ситуации от техния личен опит и какви решения са намерили за тях. Споделиха за инструменти, които са използвали за разрешаване на проблемите, основно свързани с кеширането и бързодействието на приложенията им.

Така завърши и първия ден на DevReach 2011, като оставаше да отида да изпия по бира с приятели и да поспя малко, за да събера сили за втория ден, който се очертаваше също да е много интересен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *