Естествена или изкуствена елха за Коледа

Тази година с Пепи решихме, че трябва да си вземем елха за празниците. Миналата година, докато измислим ще си вземаме ли, естествена или изкуствена да да бъде, ако е естествена дали да е в саксия или отсечена и празниците минаха 🙂

Без съмнение коледната елха си е най-важното нещо за създаване на празнично настроение вкъщи. Затова тази година решихме, че няма да се чудим толкова и ще си вземем навреме.

И двамата с Пепи се опитваме да пазим околната среда доколкото можем, без да изпадаме в крайности. За това бяхме на мнение, че или ще си вземем дърво в саксия, което после да засадим някъде, или ще си вземем изкусвтена. Чел съм че засаждането на дръвче не е съвсем елементарен процес и не може да засадиш елхичка където ти падне. Важно е какви други растения има около него, което явно си оказва някакво влияние. За това решихме че ще се спрем на изкуствена елха.

Предимствата са ясни: няма го момента с падащи бодлички(макар че да настъпеш някой игличка и да се ободеш също си е част от чара на коледните дръвчета), нямаш притеснения че за 2 седмици елхичката ще изглежда доста по рехава от когато си я взел. Най-голямото предимство разбира се е, че няма да се наложи едно дръвче да бъде отсечено.

Лошото обаче е, че изкуствените елхи на пазара са много на брой, но повечето са доста лошо качество. Някои от тях изглеждат ужасно. От километър може да разбереш, че е изкуствена с доста кофти найлонови „иглички“. Някои пък са доста рехави и се вижда металното стъбло, което ползват.

Пепи се зае сериозно и обиколи доста места, като се спряхме на изкуствена елха, която за наша радост дори беше произведена в България. Ако можем да избираме между някой китайска стока и българска с едно и също качество, винаги си вземаме българския продукт.

Произходителя е от град Раковски и има сравнително добър сайт http://kolednielhi.com Имат възможност за поръчка онлайн. Плащането става с наложен платеж, а доставката при нас беше на следващия ден.

Елхата, която ние си взехме е Класически бор с бял връх висока 1.50 метра за 52 лева. Доставката излезе около 10-12 лева, тъй като елхата е около 7 килограма. Като цяло, това е може би най-добре изглеждащата изкуствена елха, която съм виждал. Има достатъчно на брой клонки, за да не изглежда рехава. От разстояние 2-3 метра от нея, трудно може да се каже това истинска елха ли е или изкуствена.

Ако си търсите и вие елха, силно ви я препоръчваме. Ще спасите едно дръвче от отсичане и ще помогнете на един български производител в борбата с китайчетата.

Ето и няколко снимки от сглобяването и украсяването на дръвчето 🙂

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *