Google Street View в България стартира официално днес

От днес официално услугата на Google – Street View е налична и за територията на България. В 10.00 часа в Гранд Хотел София (зала Триадица 2) ще се състои и официалното представяне.

Какво представлява Google Street View? Това е едно много яко допълнение към картите на интернет гигант. С него може да направите реалистична виртуална разходка но улиците на дадено населено място. Цялата информация се добавя, чрез заснемането на градската среда с автомобили оборудвани с камери, които заснемат всичко на 360 градуса около себе си. После чрез сглобяване на снимките се получава магията 🙂

За да стартирате услугата трябва да отворите Google Maps, и да изверете някое населено място. В случая ще направим една разходка из Варна 🙂 При стартиране ще видите стандартната карта на Google. За да започнете вашата разходка из улиците, трябва да хванете с мишката жълтото човече, което се намира над слайдера за приближаване и да го пуснете някъде по картата.

Забележете, че след като го хванете, улиците на които може да го пуснете стават сини на цвят. В големите градове са заснети почти всички улици, но в по-малките села имате възможност да разгледате само главната улица.

След като пуснете човечето на избраното от вас място, картата влиза в „режим“ Street View и с навигация чрез мишката и стрелките на клавиатурата, може да се разхождате и разглеждате района.

Ще забележите, че лицата на хората, които са заснети, както и номерата на автомобилите са замъглени. Това е изискване с което Google се съобрази, за да не нарушава правата на хората.

Като цяло услугата е доста зарибителна, и може с часове човек да се „разхожда“ където пожелае. Има обаче и доста полезен момент в цялата работа.

Миналото лято ми се наложи да отида на командировка в Дания, покрай работата по един проект. Разбира се имах точните адреси на хотела, където отседнах, както и на офиса на пичовете при които бях. Въпреки това, когато трябва да идете на място на което не сте ходили е хубава ако можете да се ориентирате по добре предварително. Все пак не е много приятно да се лутате един час в търсене на точния номер улица.

За целта преди да тръгна направих една бърза разходка с Google Street View по улиците на Копенхаген и определено ми беше доста по-лесно, когато отидох там.

Също смятам, че е доста удобно и за хора, които пътуват по екскурзии и искат да посетят определени обекти. Със сигурност е удобно още от България да разгледаш къде има удобни места за спиране около парламента в Букурещ примерно.

Като цяло Street View е една много любима моя услуга на Google и съм щастлив, че вече е налична и в България 🙂

П.С. Ако откриете забавни ситуации заснети от камерите на Google, може да ги пускате като коментари под статията 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *