Какво се случи на eAcademy и приятели

Вчера се проведе форумът eAcademy и приятели, за който получих любезна показа от Superhosting, за което им благодаря. Въпреки това нямаше как да присъствам, но можех да предоставя пропуска си на някой друг, ако желая. Реших да попитам  Тихомир от mladmarketing.eu дали е заинтересован, като той прие с радост. В замяна обеща да сподели какво е видял на форума и сега публикувам неговата гледна точка за това какво се случи на eAcademy и приятели.

Поредното събитие за онлайн маркетинг провело се на нашите географски ширини се проведе на 14 Юни, но не и без помощта на нашите приятели от eAcademy. Пламен Русев и приятели ни разкриха доста интересни тайни за развитие на успешни онлайн маркетинг кампании, както и тайни за това как да ги следим и оптимизираме. Форматът на самото събитие се състоеше в дискусионни панели водени от модератор. Както модераторите така и участващите в дискусиите бяха доста известни личности от бранша като Огнян Младенов, Петър Симеонов, Тодор Павлович, Жюстин Томс, Деси Бошнакова, Мартин Попов, Пламен Петров, Бисер Вълов, Евгени Йорданов и много други. Основните теми се състояха в това как да оптимизираме своите сайтове за търсещите машини, сайтове за електронни продажби, добри стратегии за маркетинг в социалните мрежи, планиране и купуване на реклама в Интернет. Ето сега и накратко какво важно се изговори в отделните панели.

Как да привличаме фенове в социалните медии и Facebook:

Пламен Русев ни показа така наречената пирамида на Маслоу като изцяло я свърза с употребата и ангажираността на масите в социалните мрежи. Също така показа доста интересни фенове посветени на не небезизвестната марка мотори, Harley Davidson, които татуират логото на бранда върху цялата си ръка да кажем, за да покажат своята лоялност. Или с други думи Пламен ни намекна, че ние като брандове, трябва да станем част от живота на нашите фенове и потребители.

Деси Бошнакова определено разбуди страстите в този ден. И преносно и не. По-важното обаче беше нейното изказване, че няма как да се сприятелите с всички хора от които имате нужда, но трябва да намерите тези, които са свързани с още от вашите фенове и да постигнете верижна реакция що се отнася до привличането на фенове в социалните мрежи.

Борис Луканов затвърди за пореден път, че законите по които се развиват и трябва да се управляват социалните мрежи са същите като законите в нормалния живот и в нормалните медии, разбира се. Той показа и перфектния модел за текст в Интернет като го сравни с такъв в обикновена печатна медия:

Заглавие=h1

Подзаглавие=h2

Lead (кой, кога, какво и как)=h3 text

Основна информация=Paragraph

Снимка=Alt

Цитати и детайли=Quotes

Пламен Петров и Бисер Вълов пък ни подсказаха, че трябва да общуваме чрез социалните мрежи като в нормалния живот, „а не като с надуваеми кукли от латекс“ (Пламен Петров).  Пламен ни разкри, че 55% от хората в социалните мрежи търсят забавление и поради тази причина сравни думичката „fan“ с „fun“. Бисер ни даде основните 7 принципа на така наречения like маркетинг, които трябва да проявява всеки един бранд там: добър вкус (без компромиси що се отнася до продукта), човешки облик (естествена комуникация), честност, оригиналност, емоционалност, ползи и кураж (dare!).

Какво е мястото на Интернет в маркетинг микса или как да бъдем там, където са клиентите ни

В този панел като 5-те основни канала за Интернет маркетинг бяха изтъкнати:

  • Social Media
  • Search
  • Image
  • Performance
  • Presence (web-site)

Жюстин Томс разкри, че онлайн медиите в България бележат известен застой, но в сравнение със Сръбските ни колеги, бранша определено е едни гърди напред.

Как се създава успешната онлайн реклама

В този панел приятели на eAcademy, ни показаха как да създаден един ефективен онлайн магазин. Стъпките, които са необходими са избор на продукти, създаване на план, създаване на сайт, регистрация на фирма и намерете. Добре е един електронен магазин да бъде за нас като основна работа, а не като хоби, за да постигнем добри резултати. Освен това ни Мартин Попов ни каза в прав текст, че creative-а на един банер свършва 50% от работата в една онлайн кампания, а останалите 50% се свършват от landing page-а. Ето защо е толкова важно да вложим средства и труд именно в тези две места. Също така, Марто ни посъветва да не таргетираме само по пол и населено място, но и по други фактори като интереси, работа и т.н.

Как се печелят челните позиции в Google – най-добрите практики в SEO маркетинга (малко директен feed)

– 82% от търсещите онлайн купуват офлайн.

– Оптимизирайте своите сайтове за мобилно търсене

– Видеото е 1/3 от световния трафик – разработвайте и оптимизирайте видеото си.

– Видео материалите имат 50 пъти по-голяма вероятност да пробие в SERP отколкото друг материал.

– 68% от водещите брандове използват видео.

– Оптимизация за Социални Мрежи (Евгени Йорданов) – чакаме добрата търсачка обаче на FB, защото BING не става!!!

– Локално тъсене!!! – Мобилни устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *