Mузей на бирата в Стара Загора

За да достигнем го голямата цел за лятната отпуска, а именно Банско, пътят ни минаваше през Стара Загора и тъй като сме ценители на бирата, решихме че няма как да пропуснем музея на бирата, който се разполага в завода на най-продаваната бира в България – Загорка. Той е разположен в края на града (за тези с навигации адреса е ул.Хан Аспарух 41), като ние идвахме от Бургас и хванахме околовръстното на града в посока Казанлък. Завода много лесно се локализира по 75 метровия комин, останал от времето, в което завода е работил на мазут, а след газифицирането на производството е останал, като един огромен спомен за миналото.

Музеят работи само петък, събота и неделя от 12 до 18 часа, като има редовни обиколки няколко пъти на ден. Предварително се бяхме обадили, да питаме дали има обиколка в 11 часа, като преценихме, че по това време ще сме в Стара Загора. Отговориха ни, че ако идем в 11 ще се намери кой да ни разходи въпреки, че е извън работно време.

Засиления трафик в южна България, за който толкова много се говори по новините, се оказа реалност и това ни позабави с около половин час от плана ни. След като спряхме пред завода се оказа, че в 11 часа е влязла група от американски туристи и следващата група посетители може да влезе в 12 часа, така че имахме време да поседнем на кафето в сградата на завода.

Естествено в него се предлагаше от бирата, която се произвежда от Загорка, а именно Хайнекен, Амстел, Кайзер, Ариана и разбира се Загорка. В завода се прозивежда и Столично, но тъй като тъмната бира е предпочитана през зимата това обесняваше и липсата и в средата на лятото. От доста време насам при това пътуване имах късмета да НЕ съм шофьор и просто нямаше как да пропусна една студена бира в обедната жега.

Неусетно стана 12 часа и дойде нашия ред за влизане в завода. Билетът за музея е 6 лева, като в последствие се оказа, че това са най-добре инвестираните ми 6 лева в полседно време. Обиколката се осъществява с екскурзовод, който се оказа доста приятна девойка на нашата възраст, която за начало ни проведе предварителен инструктаж, тъй като се влиза в място на което производствения процес си тече. Още на входа ни дадоха по едни предпазни очила и тапи за уши, които остават за гостите.

Снимането в завода напълно разбираемо е забранено и за това ще оставя тази част за хората, които отидат да разгледат. Минахме през доста от халетата на завода, като разбрахме целия процес на производство на бира. Успяхме да влезем в халето в което се произвеждат пластмасовите бутилки на загорка от 1,5 литра. Също като сувенир ни подариха по една заготовка за бутилка, която след надуване от машини става добре познатата зелена бутилка. Процена на производство е доста силно автоматизиран, поради което в целия завод работят около 300 човека.

Като цяло обиколката отнема един час, след което има и 30 минути, отделени за дегустация на жива бира. В цената от 6 лева влиза по 2 наливни бири на човек, като имате възможността да си ги налеете сами. В цената също така е включен и някакъв дребен кетъринг от панирани кашкавалчета, сиренца и други бирени мезенца.

В декустационната може да изгледате и кратко видео за историята на марката Загорка. В края на цялата обиколка всеки гост на музея получи подарък изненада – уникална чаша на Загорка, която може да се вземе само от музея. И това отново е включено в тази невероятна цена от 6 лева.

Като цяло обиколката е доста интересна, минава неусетно и екскурзоводката е изключително отворена да отговори на всички въпроси, които възникнат в главите ви. Ако имате път през Стара Загора и сте любители на хубавата българска бира, това определено е място, което ви препоръчвам да посетите. Телефонът на който може да се обадите, ако имате някакви въпроси е 0800 1130.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *