Облачните услуги на Microsoft – Windows Azure

Лятото на 2009 когато завършвах магистратурата си, трябваше да си избера тема за магистърска теза. Искаше ми се да е нещо ново, за което ще има смисъл да се отдели време за четене, хем да се сглоби тезата, хем да се научи нещо ново. Спрях се на Windows Azure, защото тъкмо започна да се чува думата облачни услуги. Все още нямаше много материали по въпроса и не беше ясно на хората какво точно е това животно „облака“. И така за около месец и нещо събрах доста информация, която структурирах по изискванията за магистърска теза.

Явно се работата ми се хареса, защото оцениха тезата ми с отличен. От тогава до сега 2 години и малко всичката информация, която събрах и подредих си стои кротко забутана на лаптопа ми. Скоро обаче се сетих, че може да е интересно на хора, които тепърва чуват за тази технология да се запознаят с основите и реших да направя една серия от постове в блога, с цялата информация от магистърската ми теза. Дано да е полезна на някой. Днес ще пусна въведението, а тези дни ще организирам и другите постове. Като цяло е доста обем от информация(около 60 страници), така че има какво да се прочете.

Искам да отбележа, че това е информация от 2009 година, като някои неща със сигурност са претърпели промени, но за запознаване с основите и идеята на услугата мисля, че би била полезна. Приятно чете 🙂

Въведение

Задаващият се бум на технологията на изчислителните облаци (Cloud Computing) е важна промяна за световната индустрия. Едно от най-значимите събития свързани с тази промяна е появата на платформи за управление на технологията. Използват се различни имена за този тип платформи: платформа като услуга (Platform as a service), платформа по заявка (on-demand platform) и други. Както и да бъде наречен този нов начин за работа с приложения, е сигурно, че има огромен потенциал.

Изчисления в облака е основно способността за придобиване или предоставяне на ресурси при поискване, конфигурирани според изискванията на потребителите и заплащани според потреблението.
Едно от нещата, които правят облачните изчисления толкова атрактивни е широката достъпност благодарение на Интернет, потенциала за скалиране и мигновената промяна на условията на средата на работа, в зависимост от потребностите на приложенията.

Много от водещите световни компании, се насочиха към създаване на решения, свързани с разработването и управлението на приложения в облака.

Microsoft направи огромна крачна за развитие в тази насока, чрез създаването на Windows Azure, платформа, която поддръжа стандартен .NET програмен език и инструменти. Като основни цели са залегнати портативността, както на приложенията, така и на уменията на разработчиците.

Целта на настоящата разработка е да се разкрият възможностите на технологията на облачните изчисления и да се приложат при създаването на електронен магазин за мобилни телефони. От откриването си електронният магазин е разположен на стандартен Линукс базиран безплатен хостинг сървър. С разразстването на магазина и нарастване на популярността му, започват да се появяват проблеми, касаещи хостинг услугата и пречещи на нормалната работа на магазина. При по-голямо натоварване, системата започва да работи бавно и да отхвърля опити за осъществяване на нови връзки към нея. Тъй като целта е магазинът да има максимален брой клиенти и да е достъпен денонощно, трябва да се намери решение на този проблем.

За реализиране на целта са обособени следните задачи:

–          анализ на нови технологии в сферата на интернет пространството

–          сравнение на съществуващите технологии и избор на най-подходящата от тях

–          обстоен анализ на технологията на Майкрософт за облачни изчисления

–          реализация на електронния магазин чрез технологията на изчислителните облаци

–          анализ на постигнатите резултати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *