Окупирай Варна – 03.07.2012

Днес в 18:30 часа имаше обявен протест пред община Варна, срещу приемането на общия устройствен план на града, в който е заложено  застрояване на част от морската градина. Като цяло не обичам протестите, защото в повечето случаи са доста крайни и субективни, но този път реших, че си заслужава да се включа. Истината е че вече не малка част от морската градина във Варна вече е застроено, но е хубаво управниците да имат едно на ум, че на някои хора им пука какво правят.

Обикновено на протести във Варна се събират малко хора. Имам чувството, че повечето хора са наистина безразлични към случващото се около тях и си казват „И да протестираме, нищо няма да променим“. Много е вероятно да са прави, но ако тези 1000 човека, които си казват това, дойдат на площата и се присъединят към другите 1000 които днес бяха там, гласът на тълпата ще се чуе 2 пъти по силно и шанса да има някакъв успех ще е 2 пъти по голям. Много ми липсваха и футболните фенове, защото противно на общото мнение,че те са само гамени, обикновено повечето са хора с мнение и желание да го отстояват.

Надявам се(макар че силно се съмнявам) варненските управници, поне за секунда да са се замислили, дали пък няма какво да подобрим, така че хората да са малко по-доволни. Ясно е че общината пари за поддръжка на града няма. Или парите за Варна са по-малко или някой доста стабилно прибира. Утре сутрин ще е гласуването на ОУП и ще е интересно, дали ще има някакво развитие в положителна посока. Ако не, хората се заканиха и утре вечер да са пред общината и ми се струва, че ще са доста по-ядосани от днес.

Иначе мисля, че проекта Алея Първа, който породи повечето дискусии, може да има и положително влияние върху града. В момента вече тече укрепване на брега в част от морската. Със сигурност в него са вложени много пари, които общината никога няма да извади. Плажната алея е в доста лошо състояние и няма промяна от години. Може и това занемаряване да е правено умишлено, с цел след като се направо проекта Алея Първа да се покаже огромната положителна разлика. Истината обаче за мен е, че ако някой бизнесмен не налее пари, нещата никога няма да се подобрят(прекрасен пример са плочките на централния площад в града, които се ремонтират по-често и от стария Москвич на дядо ми едно време).

Основните притесненията на хората са свързани с презастрояването и превръщането на градината в квартал. Но ако се постигне нещо, като резултата в Бургас, мисля че и хората ще са доволни.

Точно преди месец бях в Бургас и имах възможност да се разходя в морската им градина и в централната част на града. Искрено се изкефих на това, което видях. Доста чисто нови детски площадки за свободен достъп, поне 3-4 заградени и обособени места за разхождане на кучета, много кошчета с прикрепени към тях торбички за отпадъци от домашните любимци. Ако не знаеш в кой град си, надали ще заложиш че е някой в България.

Кофти за Варна е, че преди 7-8 години, Бургас беше по-кофти град според мен. А сега дори няма база за сравнение. Лошата новина е, че за тия 7-8 години Варна не е мръднала. Добрата е, че щом Бургас може, значи и другите градове могат, стига да има желание. Да очакваме подобно нещо от варненския кмет е смешно, за това ще се надяваме на следващите избори да има нещо по-положително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *