Пестете време с оптимизиране на дребни ежедневни задачки

Покрай видеото на Стефан Кънев за Майсторството в занаята, се загледах и зачетох и в други материали за това, как да си оптимизираме работата, как да успяваме да свършим повече неща за по-малко време и как да бъдем „The Pragratic Programmer“. Това е една от най-известните и хвалени книги както на доста места в нета, така и от много мои лични познати. От доста време се канех да я прочета и преди няколко дни я почнах(пък и Kindle-a доста скучаеше напоследък). Все още съм съвсем в началото, но наистина започва обещаващо. Най-вероятно ще напиша отделен пост за нея след като я прочета цялата.

На миналогодишния DevReach, Scott Hanselman говори точно на темата, как да си организираме потоците от информация, които достигат до нас и как с малки трикове да успяваме да пестим от ценното си време. Сега ще ви разкажа за метода, които успях да запомня и ми направиха впечатление.

Първия Scott нарече Триаж. Думата триаж означава военна сортировка и е въведена в медицината от Николай Пирогов в средата на 19-ти век. Та идеята на този триаж в медицината е малко неприятна, но когато става въпрос за война, няма място за сантименти. Общо казано триажа представлява сортиране на ранените на бойното поле войници, според тяхните травми. Травмите се обединяват в няколко групи, според които се обслужват. Хорат, които сами могат да дойдат до лекарския кабинет, могат да бъдат оставени да изчакат известно време, докато хората с сериозни живото застрашаващи травми, трябва да се приемат веднага. Има и група на тези, които са в толкова лошо състояние, че просто се упътват към моргата, за да се отдели време на тези, които имат шанс за спасение. Доста страшно звучи, но във една война всичко си е страшно.

Приложено към огромната маса информация, която ни залива всеки ден, този метод спорд Scott е доста ефективен и той силно го препоръча. Ако ви звъннат по телефона, най-вероятно е нещо наистина сериозно и е по-добре да отговорите. Ако получите писмо в което сте добавен в CC най-вероятно е нещо, което не е толкова важно в този момент за вас и сте добавен просто да го имате в предвид и спокойно може да го игнорирате в момента. Доста силно подчерта, че ако една информация е наистина важна за нас, дори и да я игнорираме един път, тя пак ще успее да излезе пред очите ни по друг начин и няма да я пропуснем. Интересна теория, на която съм склонен да се доверя.

Второто нещо, на което Scott обърна внимание е идеята, че човек може да изпише на клавиатурата определен краен брои символи през целия си живот. Дори може да се сметне, ако знаете по колко символа пишете в минута, може да видите колко успявате да наберете за 1 година примерно. Идеята е, че след като този брой макар и голям, е краен брой, ние трябва да пестим писането си. И примерна му беше много точен. Ако някой ми пише на мейла с въпрос на сравнително обща тематика, е по-добре да напиша блог пост и да му пратя линка, отколкото да му пратя отговора като текст в мейла. По този начин, след време ако някой ме потърси със същия въпрос, ще си спестя написването на същото нещо и просто ще му копирам линка на поста.

За това мога да дам и личен пример. Доста хора, които посещават сайта ми за стари книги, не осъзнават на какъв принцип работи той. Доста често получавам писма с въпроси от рода „Имам 300 книги, които не ми трябват, на каква цена и къде можете да ми ги изкупите?“. А аз дори не изкупувам книги. Сайта е място където хората да качат за продажба собствените си книги. След като забелязах че вече 2-3 пъти пиша един и същ мейл, на различни хора, реших да направя секцията помощ е сайта, в която съм сложил отговори на най-често задаваните въпроси.

Извода, който си вадя, е че е задължително да се възползваме от всяка дребна възможност, която ни позволява да си спестяваме труд и време. Не случайно са казали, че мързела(отпимизацията) води към прогрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *