Полезна функционалност от YouTube

Напоследък все по-често ми се случва да попадам на интересно видео от някоя конференция или лекция от чужд университет в youtube. Както бях споменал преди време тук, за тези които незнаят, youtube имат цяло направление от клипове с образователна цел, заснети в университети по цял свят youtube.com/edu. Оказа се, че от скоро има нововъведения с цел ограничение на клиповете с другo съдържание случайно попаднали в тази част от сайта, което определено вдига още повече качеството на съдържанието.

По важното заради което пиша този пост е една нова функционалност пусната в сайта, която лично на мен страшно много ми допада. Все още е в бета версия, но според мен се справя чудесно. Това е възможността да си пуснете субтитри, които забележете, не са предварително създадени, а се генерират на момента според речта в съответния клип. Смея да твърдя, че се оправям с английския език, когато става дума за слушане, но на всеки му се е случвало да попадне на лектор с кофти акцент, на който някои думи трудно му се разбират. И точно в такива моменти е страхотно ако има и сутритри, които да поглеждате в момент на нужда.

От както разбрах за тази възможност успях да изгледам не малко видеа с пуснати субтитри и останах наистина очарован. Хората от Google доказват за пореден път, че стане ли въпрос за мащабни проекти нямат спирка.

Субтитрите може да си пуснете чрез натискане на бутона CC в менюто на player-а, точно до друго нововъведение, но по-скоро сезонно – снежинките по време на клип 🙂

Ако хората от Google четат блога и се чудят за това как да доразвият идеята си, предлагам следващата стъпка е да комбинират услугата с преводача си и да можеш да си пускаш субтитри в реално време на желан от теб език. Звучи яко нали 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *