Повече подробности и лични впечатления от Amazon Kindle

Както бях писал преди малко повече от 2 месеца, вече съм щастлив собственик на Amazon Kindle и е крайно време да споделя натрупаните лични впечатления. За тези 2 месеца и малко успях да прочета почти 2 книги(и на двете ми остава малко за да ги завърша), което никак не е малко, като се има предвид че през лятото свободното време обикновено е отдадено на срещи с приятели, на допълнителна работа или на VarnaLab.

Едната книга е Кръстникът, която преди време си купих в хартиен вариант от борсата за стари книги, но за да се възползвам от едно от най-големите предимства на Kindle(по-малкото му тегло от почти всяка книга), реших да я прочета в електронен вариант докато съм в лятната си отпуска. Четецът ми вече може да се похвали с обиколка на половин България, като откровено мога да кажа, че е много приятно да го сложиш в раницата и в 100-200 грама да имаш една камара книги под ръка. А когато става въпрос за носене на раници на особено дълги разстояния, всеки грам си е важен.

Втората книга която чета е iWoz, която разказва историята на Steve Wozniak, компютърния гений зад Apple. Поради малкия си размер, не е проблем да нося Kindle в страничния джоб на късите ми панталони, като по този начин пътуването до работа всеки ден по 30 минути в едната посока, минава доста бързо в четене. Тази възможност ми допада страшно много.

Едно от най-добрите решения, които са взели производителите при създаването на Kindle е служебния email адрес, който се създава на всеки потребител и е от типа вашетоиме@kindle.com Ако от пощата с която сте си направили Amazon акаунта изпратите писмо на този мейл @kindle.com и като прикачен файл добавите книга в електронен вариант(примерно .txt, .pdf), след около минута при условие че сте се свръзали с Kindle-a към някоя Wi-Fi мрежа, ще получите директно на устройството си изпратения прикачен файл. Допълнително в профила ви е Amazon може да добавите още пощи от които да пращате прикачени файлове. Това ви спестява носенето на USB кабела при пътувания, което си е още едно предимство. Като цяло батерията издържа около месец, така че спокойно може да оставите кабелите вкъщи. Доста хитро и удобно решение.

Други две интересни опции са наличието на браузър и mp3 плеър. Браузването с Kindle няма как да е върховно изживяване, което се предопределя от технологията електронно мастило използвана при изработката на екрана. Въпреки това е удобна възможност за бърза проверка на поща или кратка информация в нета. Тъй като моят телефон е от старата школо, няколко пъти с радост съм използвал тази функция на четеца. Втората възможност е да качите и слушате mp3-ки на устройството. То е снабдено със стандартен жак за слушалки, както и с 2 високоговорителя на гърба, които изкарват впечатляващ звук за размерите си. Като възможности обаче плеъра е доста ограничен, като можете само да стартирате и спирате песента, както и да прехвърляте на следваща песен.

Изключително впечатлен бях от опцията Text to Speech която чете на глас книги директно от устройството. За нас като българи сигурно е недостатък, че тази опция не поддържа кирилица, но за английски език е учудващо добра. Бях силно впечатлен от интонацията при четене, която беше далеч от стандартното насечено компютърно четене, което бях чувал.

Като цяло устройството оправдава напълно очакванията ми, а и всеки на когото го покажа остава очарован най-вече от поразителната прилика на екрана с реална хартия. Нека четенето продължи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *