Ролята на ромите за една по-чиста България

В последните няколко години доста се разшумя за проблема с боклуците, особено за тези в София, и начините за решаването на този проблем. Един от начините да спомагаме лично, към каузата държавата ни да не се задръсти с боклук, е възможността да събираме разделно нашите отпадъци и да ги изхвърляме в съответните цветни контейнери. Българина по принцип има проблем със изхвърлянето на боклуци в обикновените кошчета, а какво остава за това да разделяш отпадъците си и да ги пускаш на точно определено място.

Моят първи сблъсък с цветните контейнери беше преди 3-4 години във Варна, когато пред квартирата ни сложиша редом до тенекиените казани(казано по варненски) и 3 пластмасови такива, съответно за стъкло,хартия и пластмаса. Като будни студенти, бяхме се навили да пробваме новата придобивка и да си събираме боклуците в 3 отделни торби. Доста бързо се отказахме от начинанието след като видяхме, как една сутрин трите контейнера с отделени отпадъци се събират в един стандартен камион с едно общо отделение. Надявам се вече нещата да не стоят така, но тогава ни подейства доста демотивиращо наистина.

Така и до днес не съм успял вкъщи да си наложа идеята да имам 3 торбички, но пък когато съм навън и имам някакви отпадъци в ръцете(хартии, пластмасови бутилки от вода и др.) винаги гледам да ги пускам в правилния кош.


Цялата тази тема е свързана с нещо, което наблюдавам в последно време от терасата сутрин преди да тръгна на работа, като излезна да изпуша една цигара(не пуша, но така му се казва).

Група скитащи по контейнерите цигани(или роми), вместо просто да рови и да търси нещо ценно, събира всякакви пластмасови бутилки, кутии и прочие предмети в един голям чувал. След едно бързо търсене в Google се оказа, че и пластмасата, както хартията и желязото се изкупува на вторични суровини. Явно мургавите приятели са намерили свободна ниша, в която никой от техните събратя не се бърка.

Естествено да се виждат хора, които ровят в боклуците за да си изкарат хляба е ужасно, но надали някой осъзнава, че по този начин тези иноватори в сферата на събиране на отпадъци вършат част от нашата работа, която ни е домързяло да свършим сами. Може доста хора да плюят по циганите, но не може да се отрече, че и те допринасят за това да живеем на едно по-добро и чисто място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *