SEO конференция 2011 през моя поглед

На всички е известно, че повече от 90% от интересните семинари и конференции се провеждат в София и за хора като мен, които не живеем в столицата, не е особено лесен достъпа до тях. Този път обаче ситуацията беше такава, че си спечелих един безплатен пропуск за SEO конференция 2011 и нямаше как да пропусна.

И така на 27 май в 00:00 часа с Ивелина Атанасова от NewTrend и MarkBit се хванахме под ръка и се метнахме на нощния автобус по линията Варна-София. Като цяло спането в автобус не е особено приятно, но не е и невъзможно. За човек с моя ръст от 187 сантиметра е истинско блаженство, когато има 2 свободни седалки. Този път обаче автобуса беше пълен и дрямката се сведе до 2-3 часа, което след работен ден и точно преди целодневна конференция не е особено достатъчно. Поне компанията беше приятна и си подърдорихме добре с Ивелина.

Около 9 без 10 вече бяхме във фойето на Интер Експо Център и се наредихме да си вземем баджовете. Доста от хората, които видях там познавам от различни форуми, блогове и групи във Facebook, но никой не познавах лично, тъй като това ми беше първо ходене на конференция в София. Ивелина за сметка на това в последно време е доста дейна и ме запозна с изключително приятни хора Тишо от Млад маркетинг, Иван от ПИБ, Крис Георгиев от Stockpodium, Пламен от Блогатство, Евгени Йорданов от Seoptimizacia и доста други. Останах с много приятни впечатления от всички.

Самата конференция започна в 9:45, като се провеждаше в две зали паралелно. Това донякъде е хубаво, че ти дава възмоност за избор, на коя точно презентация да отидеш, но от друга страна, когато и двете презентации са интересни те поставя пред труден избор.

Първата презентация, на която присъствах се проведе в зала 2 и беше представена от Иво Апостолов на тема „Микроформати и google.bg“. За мен тази презентация беше най-полезната на конференцията и доста бързо ме поразсъни. В момента работя по сайта на една туристическа агенция и със сигурност ще се опитам да приложа наученото от Иво, въпреки че за Български сайт той каза, че до сега не е постигнал резултат.

Втората презентация, на която присъствах, беше тази на Генадий Воробьов на тема „Yazzle: анализ наконкуренцията“ от 11 часа отново в зала 2. Тъй като не съм SEO специалист, не ми беше особено интересна, а и Генадий малко тихо говореше и не се чуваше особено добре при мен. Около средата на презентацията имаше и интересен момент, в който Yazzle заби и в съзнанието ми изплува онзи прословут син екран, който Бил Гейтс видя при представянето на windows 95. Въпреки това, явно темата беше интересна за специалистите в тази област съдейки по големия брой въпроси, които се зададоха след края на презентацията.

Време беше да проверим и какво става в зала 1 където от 12 часа запозна презентацията на Пламен Русев на тема „Основни фактори и индикатори за успех на маркетинга в социални медии и мрежи“. За неговото представяне може да се напише цяла отделна публикация!


След края на представянето на Пламен дойде и време за обедната почивка, в която успяхме много приятно да побъбрим с доста хора. Тогава се запознах и с Крис от stockpodium като определено визитката му е най-яката която съм получавал до сега за което го поздравявам. Оказа се че и Тишо от млад маркетинг имал рожден ден в деня на презентацията и както му каза Евгени „Избрал си най-хубавия ден в който да се родиш“.

Първата презентация след обедната почивка беше в 14 часа на Евгени Йорданов в зала 1 на тема „Социалните мрежи като част от света на SEO“. Представянето на Евгени беше много добро, личи си, че е понатрупал вече опит в тази сфера.

Следващата презентация беше отново в зала 1 на тема „Локално търсене за глобален маркетинг, практическо ръководство“ от Станислав Димитров. Напоследък чета доста неща за локалното търсене и презентациятаопределено ми беше интересна, като единствената ми забележка е, че Станислав се опита да представи страшно много информация за своите 45 мин и към края просто прелиташе през слайдовете. Може би информацията трябваше да е малко по-малко за да може и по-лесно да се осмисли.

В 16 часа в зала 1 присъствах на „SEO и архитектура на сайт“ представена от Васил Тошков. От доста време следя блога на Васил и смятам, че е един от най-добрите специалисти в областта си. Темата му беше доста интересна за мен, защото застъпваше самото проектиране начин наизграждане на даден сайт. Останах доволен, че съветите, които той даде съм изпълнявал почти на 100% до сега. Направи ми впечатление, че или Васил се притесняваше малко повече, или му трябва още малко опит в подобни конференции за да може презентацията му да върви гладко.

Последната презентация на която присъствах беше „Линкбилдинг и изграждане на мрежи от сайтове в българското уеб пространство“ водена от Калин Каракехайов. Много интересна презентация, като ми направи впечатление, че Калин беше страшно убедителен в това което казва. Презентацията беше проведена на един доста приятелски език, което доста ми допадна.

Така дойде и финалната за конференцията дискусия с въпроси към всички лектори на SEO конференция 2011. Зададоха се доста въпроси, които получиха своите обуснование отговори. Тук очаквах и да дойде момента с отговора на 5-те въпроса с които си спечелихме безплатния достъп до конференцията, но това май не беше планувано. За това, а и за да получа подарък от ICN.bg, реших все пак сам да си задам въпроса, а именно „Защо търсачките не наказват за duplicate content новинарските сайтове, като в тях има статии,които са на 100% еднакви?“

Та най-общо казано, Google не наказва дублираното съдържание, просто не го класира напред в резултатите, а те оставя някъде назад в SERP-a. Разликата при новинарските сайтове, е това че те са силно авторитетни страници, което спомага за това дори и новини, които са еднакви да се класират добре в челните места.

Така приключи и конференцията, като след края и имаше after party в бирария Халбите, което аз за съжаление пропуснах.

Като цяло съм много добовен от цялата конференция, многото свежи хора, които видях и с които успях да се запозная. Почти съм сигурен, че посещенията ми на подобен тип събития определено ще зачестят въпреки неприятната ситуация с пътуванията до София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *