Щастлив собственик на Kindle

Както с всяко нещо, което се опитват да ти наложат насила и аз като много други мои приятели не обичах да чета книги в ученическите ми години. Особено пък безкрайните списъци с книги, които трябва да прочетеш през лятната ваканция, която си чакал толкова много време. Нещата не се промениха особено и в началото на студентските ми години, пак защото нещата за четене бяха налагани от определени предмети, а не неща, които са ми интересни.

И така до момента в който не започнах да се занимавам по-сериозно с компютри и програмиране, където четенето е един безкраен процес. Специализирана литература, форуми, блогове и какво ли още не, пълно с прелюбопитна информация, някоя от която задължителна за да успявам да си върша работата. И така малко по малко почнах да чета доста редовно. Може би като следствие на това се разви и идеята за борсата за стари книги, която създадох през 2010 година.

Както повечето младежи занимаващи се с компютри и аз следя с интерес новите джаджи, които постояно излизат на пазара. Кои добри, кои не чак толкова. И по този естествен път на нещата, бях доста заинтригуван от четците за електронни книги. Предимството да четеш на хартиен носител, а не на монитора на компютъра няма смисъл да го споменавам. Като цяло бях разгледал няколко варианта на подобни четци, но определено топ продукта на Amazon ми беше фаворит.

И така до преди половин година, когато колега в офиса донесе един Kindle, който беше купил за дъщеря си. Трудно е да се повярва преди да се види, колко реалистичен изглед на хартия може да извади един екран на подобна джаджа. И така вече въпроса беше не дали ще си взема подобна глезотийка, а кога.

Преди месец разбрах, че познат от Англия ще идва на почивка по нашето черноморие и нямаше как да пропусна шанса. И така преди няколко дни вече държах в ръцете си моя Kindle. Казвам моя, защото при покупката от Amazon, ви се създава акаунт, към който се закача дадения четец и реално устройството наистина е поименно. Създава ви се и поща от типа вашетоиме@kindle.com, която може да ползвате по доста интересен начин, за който по-подробно ще пиша скоро.

Първите ми впечатления от устройството са отлични. Материалите от които е изработен са доста приятни на допир и изглеждат доста качествени. В комплекта има USB кабел, който може да се ползва, както за качване на книги и музика, на устройството, така и за зареждане на батерията. Също така има и щепсел, който се закача към USB кабела за зареждане от мрежата. Тъй като моят четец е от английския Amazon щепсела разбира се е с техния стандарт, но това не е проблем, тъй като преходниците към стандартен български щепсел са на цена 3-4 лева. Също така разполагате и с хартиена книжка с инструкции, като разбирасе я имате и в електронен вариант качена на четеца.

Цената на цялото това удоволствие е 111 паунда, ако си го вземете от английския Amazon.co.uk или 139 долара от Amazon.com По въпроса с доставката, тъй като не ми се наложи да решавам този проблем не съм задълбавал, но до колкото знам доставка от Америка би ви вкарала в такси за мито и ддс, докато ако поръчате от Англия може да се възползвате от услугите на фирми, които ви предоставят английски адрес на който да си поръчате покупката, а след това с куриер ви я доставят до вашата врата. Подобни услуги предлагат Еконт, Easy2buy.bg и други подобни.

Скоро ще пусна нова публикация с повече подробности за четеца. Ако някой има конкретни въпроси, може да ги зададе в коментарите и ще се опитам да отговоря на всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *