Свободни лекции от най-добрите университети в света

Преди няколко дни, публикувах една лекция с елементи на лични разсъждения на Светлин Наков, за това къде е най-добре да учим, ако искаме да станем софтуерни разработчици. В лекцията си той застъпи и темата за топ университетите в чужбина и високото качество на преподаване в тях. Истината обаче е, че не всеки може да се позволи да учи в Харвард, Кембридж или Станфорд, дори и да има знанията за да вземе успешно изпитите за влизане.

Преди около година открих много хубава инициатива на част от най-големите университети заедно с YouTube, а именно http://www.youtube.com/education Това представлява прекрасна колекция от видеоклипове от реално проведени лекции в университетите и предоставени за съвсем безплатно гледане в сайта. Разнообразието от застъпени науки е наистина голямо, но на мен на силно впечатление неслучайно ми направиха компютърните науки. Като все още скоро завършил студент, още са ми пресни спомените за това как се преподаваше в моя университет. При опит да сравня това, с клиповете качени в YouTube от различните университети … разликата е от земята до небето.

От до сега изгледаните лекции фаворит ми е професор Мехран Сахами от Станфордския университет с курса си по Методология на програмирането. Начинът му на преподаване е наистина много интересен(обърнете внимание на голямата торба с бонбони на катедрата му) и със сигурност ще е хубаво и доста български лектори да видят част от лекциите му.

Надявам се всеки заинтересован да намери интересни лекции за себе си, защото просто не е за изпускане да се докоснеш до световните топ университети и то напълно безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *