Телевизия и интернет от Мтел

Този месец изтича договорът ни за телевизия с Булсатком и поради тази причина решихме да огледаме какво друго предлагат конкурентите. Друга причина беше и постъпка от страна на Булсат, която доста ни издразни. Последните 3-4 месеца прекратиха излъчването на 2-3 канало, но все такива които гледахме редовно(FLN, TLC). Следихме тези канали, най вече заради предаванията за ремонти и обзавеждания, в дните в които активно обзавеждаме в нас. Обяснението от Булсат за спирането на каналите е, че те ще бъдат достъпни само с новите им приемници, които можем да си вземем от тях на цена от 18 лева. Което в крайна сметка е ОК, само ако се пропусне малката подробност, че наличностите на новите приемници явно са доста ограничени и за 3-те пъти, в които питахме все ни отговаряха че нямат налични. И точно това е тъпото, спират ти канали които можеш да гледаш само на новия приемник, но в същото време не можем да се сдобиеш с такъв.

Разгледахме офертите на Мтел за комбиниран пакет от телевизия и интернет. Става въпрос за оптична мрежа, която във Варна се изгражда от Спектрум нет и отзивите от нея бяха доста добри. Всички мои познати, които ползват интернет от Спектрум са с положителни отзиви. Нашият нет, беше квартален доставчик, чиито кабели минават от блок на блок, като дори главния кабел за нашата сграда е закачен на нашата тераса и няма смисъл да споменавам колко естетично изглежда. Лошото е и че при всяка буря се трепери, ако сме забравили да си изключим рутера, след като първия изгоря при един дъжд.

Та общо взето решихме да пробваме офертата на Мтел, след като прочетохме и някои добри отзиви за телевизията им. И така в петък техниците дойдоха да пуснат кабела. Както всички кабелджии и тези на Мтел имат слабост към пробиването на дупки. Дори и да има прокаран канал, друго си е да направиш нова дупка с тая прекрасна 40 сантиметрова бургия. За щастие се разминахме само с 1 дупка и кабела е сравнително добре скрит.

Оптичния кабел влиза до всеки дом, като се връзва към мелез между switch и wifi рутер. Естествено китайско производство, но по-интересното е, че не можеш да си смениш паролата за wifi, която за съжаление е около 15 символа напълно произволни. Хайде за нашите устройства няма проблем, като си запаметим паролите, но ако някой ни дойде на гости и ме пита за паролата, определено ще стане забавно.

За интернета както се и очакваше нямам забележки, макар че офертата е за 30 мегабита, а на speed test-a докарах до кум 22-23, но да речем че той не е съвсем точен. Другото интересно беше телевизията им. След switch-a има стандартен UTP кабел който влиза в друго устройство. От там с HDMI кабел, който е включен в комплекта се връзва към телевизора. Интересно от техническа гледна точка. Очаквах качеството да е повече от перфектно, особено че на Булсат бях свързал телевизора с коаксиален кабел, поради липсата на HDMI кабел на приемника ни(от старите модели).

Ето тук дойде и голямата изненада. Картината не само че не е перфектна, но и е с очевидно по-слабо качество от това на Булсат. Някои канали са особено показателни. Мисля да потърся още инфо, дали няма някакъв начин чрез настройки да се подобри качеството, но съм скептично настроен. Иначе в разширения пакет има около 160 канала, които може да видите тук Има всички по-известни и гледани канали, като има и доста пълнеж от канали, които лично ние надали ще гледаме. Пренареждането на канали е добра възможност да разкарате скучните канали. Иначе има доста благинки благодарение на технологията си. Има възможност за картина в картината, има възможност докато сте на един канал, да преглеждате в малко прозорче какво дават на другите канали. Има 10 радиостанции, както и видео on demand, като има и безплатни филми.

Като цяло първите впечатления се развалиха от качеството на телевизията, но се надявам да пооправат малко качеството с натрупването на опит в тази област. Другия вариант е просто да свикнем с лошото качество.

P.S. Винаги съм се удивлявал какви батерии се продават заедно с различни оборудвания, но този път марката на батериите на дистанционното за телевизията ме разби 🙂

2 thoughts on “Телевизия и интернет от Мтел

 1. Петко

  когатато бях още на обикновен кабел скороста бе 78 доун 75 уп а сега кат сам с оптика е кам 30.Направо немам думи.Или спиид теста е бъгнат или са го ограничили на 30.Добре че диджикома е още активен.

 2. Ангел

  Преди малко повече от 2 години се абонирах за цифрова + интернет. И аз като автора живея във Варна. Тъй като от Мтел имат покритие на оптичната им мрежа до моят адрес се възползвах от Мегаланската промоция за двойна скорост на интернет връзката. Е, преди два месеца договорът ми изтече, а предния ден ми отрязаха и промоцийката 🙂
  Оказа се че и за доста хора – предпоспиващи, новоподписващи и настоящи абонати промоцията вече не важи. Това го споменавам само за четящите настоящи клиенти на Мтел фиксираните услуги.

  Скоростите на интернета винаги са били максимално близки до обявените, с минимални колебания +- 1mbps.
  Положението при цифровата телевизия се подобрява в последните 6 месеца. Смениха старите бавни у-ва с по-нови и компактни, които се оказаха доста пъргави и с перфектен обхват на дистанционните. Наскоро се добави и функция за превъртане на някои от каналите на БТВ.
  Качеството на прорамите като цяло е много добро. По-добро и от на Булсатком, но има и изключения като БТВ комеди например. Становището на Мтел е – че с такова качество им се подава сигнала и няма какво да направят по въпроса.
  На 42″ и 48″ телевизори с всичките им там смарт филтри за подобрение на картината – качеството на картината е добро, не се оплаквам. Да не говорим, че телевизор не се гледа от 1-2 метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *