VarnaConf – една неочаквано добра конференция

Като цяло ИТ събитията във Варна са истинска рядкост, което може би е следствие на малкия брой фирми в града, което пък може би е следствие от отдалечеността на Варна от София. Или поне аз така си мисля. Винаги когато чуя за някое събитие му обръщам сериозно внимание, за да не изпусна нещо наистина интересно.

Лятото като цяло не е време за конференции, защото много хора са отпуска и трудно би се събрала желаната маса хора. Освен ако конференцията не е на морето 🙂

Радо Станков беше решил, през времето което ще прекава във Варна в началото на август да изнесе някоя презентация във Варна Лаб. Оказа се обаче, че и други интересни хора от София са във Варна по това време и цялата идея ескалира до VarnaConf. Мисля че никой от организаторите и лекторите не е очаквал това, което всъщност се случи.

Тук трябва да се отбележи, че за пореден път Свободния университет във Варна показва, че наистина е и със свободно мислене и предостави перфектни условия и зала за провеждане на конференцията. За първи път стъпвам там и бях наистина очарован и от сградата, в която бяхме и от чистотата, която е непривична за български университет(или поне в държавните в който съм ходил) и от невероятната гледка към морето. Съжалявам че не се усетих да направя снимки и на това.

По същество за самата конференция. Програмата беше доста разнообразна и обещаваща, а лекторите много сериозни имена в ИТ средите. Много приятно беше, че имаше презентации в различни области, като имаше дори и не технологични презентации, които много хубаво се вписаха в цялата атмосфера. В публиката имаше доста познати лица, които също мога да кажа, че бяха на много високо ниво като знания. А като бройка …. в залата нямаше свободни места, като се наложи да се донесат допълнителни столове от друга зала и пак имаше някой друг правостоящ. Никой не преброи хората, но бяха над 80, като имаше и live stream от конференцията, който по неофициални данни е бил гледан от над 30 човека!

Само да вметна, че ще спомена презентациите по реда в който бяха записани в програмата. Имаше леки размествания, но не запомних дали имаше смяна на реда на лекторите, а и не мисля че това е най-важното.

И така след кратко откриване, започнахме по план в 9:30 с лекцията на Димитър Георгиев от SourceRealms на тема Мигриране на asp.net апликация в Windows Azure. В залата се оказа, че бяхме само 3-4 .NET програмисти и това може би беше най-страничната за масата хора лекция. Митака ни показа как да мигрираме вече съществуващо приложение към облака на Microsoft и какви предимства ни дава това. Въпреки всичко, мисля че лекцията допадна и на хора занимаващи се с други технологии съдейки по въпросите в края на лекцията. Бих казал едно много обещаващо начало на конференцията.

След Митака по програма излезе Радо, който ни говори за това как да пишем по-добър код. Радо е човек със страшно много опит и още повече знания и винаги има какво да каже и да се научи от него. Още повече, че силно усъвършенства и презентаторските си качества(не само според мен) и вдигна летвата още по-високо. За първи път присъствам на презентация, която е оформена като кратка история(приказка) и смесва забавното с практичното. Сигурен бях, че ще е много интересно. Тук може да видите и самата презентация.

Дойде ред Стефан Кънев да ни разкаже за тестовете – Unit Test-ове, TDD и всичко останало. Следя нещата споделяни от Стефан в блога му и twitter и бях наясно с това, колко много знания има. Преди 2-3 месеца дори пуснах една публикация с негово видео на тема Майсторство в занаята. Наистина интересна персона. Успях да се запозная с него няколко дни преди конференцията на един VIM workshop, който организира в лаба. За съжаления изпуснар crash course-a му за Ruby, но разбрах че и той е бил доста интересен. Презентацията му беше доста интересна, като мен лично ме заинтересова още повече, тъй като от скоро се зачитам в разни неща за тестове и определено успя да ме убеди, че това е много добър начин за програмиране и мисля да позадалбая във възможностите, които предоставя ASP.NET MVC в тази насока. Тук може да видите и неговата презентация.

Веднага след него и точно преди обедната почивка беше презентацията на Димитър Димитров. Той говори за Ruby на релси за уеб програмисти, като презентацията му може да бъде намерена тук. Митьо(както явно го наричат всички) ни показа, защо Ruby прави програмистите щастливи. Гледал съм вече няколко презентации на езика, няколко пъти в лаба съм виждал други да го ползват и изглежда доста интересно. Със сигурност е едно от нещата в списъка ми с теми, за които искам да седна да почета малко по-подробно. Презентацията просто ме позапали още малко. Митьо, както Стефан и Васил преподават и водят курсове във ФМИ и това силно личи по уменията им да презентират. Много добро представяне в това отношение.

Неусетно стана обедно време и глада почна да си казва тежката дума. А както добре знаем от братята роми „Глада е по-силен и от тока“. Организаторите и лекторите бяха подготвили поредната приятна изненада за всички присъстващи. Безплатна пица! Оказа се че са очаквали по-малко хора и пицата свърши мигновено, но всички успяха да я опитат и мисля че изпълни предназначението си, да залъже глада и да даде нови сили за оставащите много интересни презентации. Няма смисъл да споменавам, че в такива моменти, срещите и запознанствата с нови енергични хора са много ползотворни и дори задължителни.

Беше време и за Варненско участие в лицето на Боби. Той ни запозна накратко с възможностите на Node.js Показа ни кое, как и защо се случва и защо е хубаво да опитаме Node.js Мисля си че нямаше много хора, които бяха запознати с технологията и със сигурност това е била една от лекциите с най-много неизвестни за присъстващите. Според мен, а и според някои хора активно tweet-ващи, Боби успя да разчовърка любопитството на хората. Тук може да намерите презентацията на Боби.

Време беше и за VIM master-a Андрей, да покаже как се завладява света с VIM. За хора като мен, ползващи Visual Studio този редактор не беше познат, но си мисля, че за всички останали е ясно за какво иде реч. Присъствах 2 дни преди конференцията на VIM workshop-а на Стефан Кънев във Варна Лаб и вече бях малко по-запознат. За около 30 минути Андрей показа как работи с редактора, какви плъгини използва, какви си е написал сам, защото са му били необходими и как можем да си напишем сами наши плъгини с VIM script. Най-интересния коментар за презентацията беше, че Андрей е бил като DJ на пулт. Неговото представяне мина основно в едитора и показване на реални неща и мисля че беше без слайдове и презентация.

От тук почнаха малко по-леките за възприемане презентации. Първата беше на Калин Чернев на тема Хакерспейсове и секси начините да научиш нещо истински съществено в България. Говори основно за идеята и духа на тези места. Представи initLab и VarnaLab и това какви хора се движат на тези места. Разказа ни личните си впечатления и за възможността да се развива предприемаческия дух. Много лека за възприемане презентация и в същото време достатъчно интересна. Това безспорно си личи от бройката хора, които след края на лекцията отидоха при него и при Боби(като представител на Варна Лаб) за да получат повече допълнителна информация. Тук може да видите неговата презентация.

Предпоследна в програмата определено беше най-забавната презентация от всички. Васил Колев ни обясни „Какво не знаят програмистите, а би трябвало“. Разказа ни за безбройните случаи в които се е сблъсквал с чудеса натворени от тази порода хора наречена програмисти. Сподели ни ценни съвети, как да избягваме най-често срещаните грешки при валидация на приложения и как да не мислим за мрежата като за нещо работещо 99.9% от времето. Определено ни разби с купища ИТ хумор на който цялата зала искрено се заливаше от смях. Въпреки тази веселба, Васил каза изключително важни неща, от които ще се пробвам да си взема сериозни бележки, защото важат за мен в пълна сила.

Така в сладки приказки и закачки стигнахме до края на деня и последната презентация, която пък беше с най-интересната тема а именно „Полифазното“ спане – опит от първа ръка представена от Христо Дешев, или казано по-простичко, как да спим по-малко и да се наспиваме по-добре. Тема която лично мен страшно много ме вълнува 🙂 Христо ни разказа за видовете многофазно спане и най-вече за неговия опит с тях. Направи и много силна забележка, че с тази тема трябва да се внимава, защото при неразбиране може сериозно да си навредим на здравето. Това беше презентацията с може би най-много въпроси от публиката, явно не само аз обичам да си поспивам повече.

Последва кратко закриване в което лекторите благодариха на публиката, че ги уважи до самия край, а публиката еднозначно им показа, че се надява догодина по това време отново да ги види на VarnaConf 2013. Специални благодарности от всички ни имаше и за представителите на свободния университет, които наистина заслужиха уважение с гостоприемството си.

Естествено, всяко нещо свършва добре, когато има подобаващ край, а той беше афтър партито в пицария Бънди във Варна. За съжаления нямаше как да присъствам и там, но съм сигурен че има за какво да съжалявам. Доколкото разбрах, всичко е завършило около 2-3 часа в сладки приказки на плажа.

Като последна вметка ще кажа, че благодарение на Васил, цялата конференция се strem-ваше пряко и ще има видео записи от всички презентации. Очаква се до седмица те да са налични и ще добавя линк към тях.

В заключение ще кажа, че това без съмнение беше едно от най-добрите събития на което съм присъствал. Нивото на лекторите беше изключително високо. Бих казал същото и за нивото на публиката. Още по радващо е, че това се случи на територията на Варна, което ни дава надежди, че не всичко в този град е така замряло, както изглежда. Вижда се че има много млади и енергични хора, които искат да действат а не просто да седят и да чакат. А това е много, много хубаво. Надявам се, както всички пожелаха, тази конференция да се превърне в традиция и след 1 година отново да пиша за поредното издание на VarnaConf 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *